Różana dedykacja i przepis na Charlottę :)))

 
Ten różany post chciałabym zadedykować wszystkim dziewczynom,za serdeczne słowa życzeń urodzinowych.
Przede wszystkim:
Oli i Reni, za prześliczne prezenty i kartki:)))
Monice, Dorocie, Ani za cudne kartki urodzinowe:)))
Lady Rottweiler za niezwykłą propozycję:)
 
Wszystkim tym co przesłali mi życzenia na skrzynkę mailową
oraz
WAM - moje wierne i drogie komentatorki
 za pozostawienie ciepłych słów w komentarzach.
 
Dziękuję z całego serca !!!
 
 
 
 
Róże,które są mi szczególnie bliskie,choć od niedawna zagościły w moim ogrodzie - róże nostalgiczne.
Pochodzą z Anglii ze szkółki róż specjalizującej się w uprawie takich odmian - niektóre z nich pamiętają nawet królową Wiktorię:)
Wydaje mi się,że dobrze się czują w moim ogrodzie dlatego też jesienią mam zamiar sprowadzić następne odmiany.


I jeszcze mix róż takich zwykłych, w różnych kolorach ale też pięknych.




I dla chętnych
Przepis na francuską Charlottę 
z poprzedniego postu

 dla 6 osób

ciasto biszkoptowe
dżem morelowy lub truskawkowy

krem:
4 łyżeczki żelatyny
1/4 l mleka
2 jajka
1 laska wanilii
100 g cukru
1/4 l śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt, jeszcze ciepły posmarować dżemem i zwinąć w roladę. Roladę pokroić w plastry grubości około 7 mm.

2. Mleko zagotować z przekrojoną laską wanilii. Rozpuszczoną żelatynę dodać do mleka, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Można dodać kieliszek ajerkoniaku ( wersja dla dorosłych)

3. Jajka ubić z cukrem.Śmietankę ubić na sztywno. Masę jajeczną i bitą śmietanę dodawać do schłodzonego,tężejącego mleka.

4. Formę lub okrągłą salaterkę ( ja używam miski) wyłożyć plastrami rolady biszkoptowej. Środek napełnić kremem, dodać owoce ( niekoniecznie), wierzch wyrównać przykryć biszkoptem i odstawić do schłodzenia.Przed wyłożeniem biszkoptem formę obkładam folią aluminiową.
Pamiętajcie deser musi być schłodzony ( ok.5 godz.w lodówce) bo masa jest bardzo puszysta i po prostu mógłby się rozpaść po wyjęciu z formy.I jeszcze jedno najpierw przygotowuję formę a potem krem.

SMACZNEGO !!!



Pozdrawiam gorąco ;) z upalnego Cieszyna !!!


Komentarze

  1. Cudowne róże :) Dziękuję za przepis z pewnością skorzystam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Róże prześliczne, zwłaszcza te o pełnych kwiatach. Ja zapałałam miłością do lilii i liliowców :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. I przy okazji zapraszam na słodkości do mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne te Twoje kwiaty! Zapraszam do mojego ogrodu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Charlotta palce lizać. Ja ostatnio robiłam to jako ciasto żółwik, bo świetnie wyglądało po wyłożeniu do góry nogami. Ciekawe wypełnienie i chętnie przetestuję. U mnie prym wzięły truskawki w masie do tego. Róże przecudne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny, pachnacy i pyszny wpis! Ciasto w rozanej scenerii musi smakowac bajecznie!

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój ogród jest przepiękny a róże w nim powalają urodą na kolana

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również dołączam się do spóźnionych życzeń urodzinowych - wszystkiego co najlepsze i dalszej weny w tworzeniu oraz radości, a także cierpliwości tak potrzebnej na codzień :-) I malutki prezencik ode mnie trafił akurat w dzień urodzin :-)
    Świetny przepis, chyba kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Biszkopt i róże :))) Fantastyczne połączenie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. aż zapachniało :)


    zmieniłam adres bloga :
    http://mondocane-j.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezwykłe róze- piękne. A z przepisu chętnie skorzystam. Dobrego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne te róże :) i dziękuje za przepis :)
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy można dostać namiar na takie piekne róże?:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, jakie cudne róże :) A ciasto....korci mnie w tej formie....chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Róże niesamowite! Z przepisu chętnie skorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdęęcia róż cudowności....)))) Ciasto mniam..będę robić , dzięki za przepis , całuski....

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne kwiaty!!!
    Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne masz te róże. Ja już się poddałam, tyle kasy poszło w błoto, bo za Chiny nie przystosują się do mojej ziemi :-( No i oczywiście spóźnione, ale szczere życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne, pełne i zapewne pięknie pachną:)ostatnio wybralam sie wyprowadzić buldoga mojego teścia do pobliskiego parku, a tam kazdy zakamarek w różach,coś pieknego, smiesznie musiałam wygladac skakajac od krzaka do krzaka wąchając je:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Już kiedyś czytałam ten post, ale teraz postanowiłam się zatrzymać, bo jak pamiętam bardzo coś mnie korciło, żeby jednak przepisik gdzieś zachować i ciasto swego pięknego czasu zrobić, mam nadzieję, że się doczeka upieczenia, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty